ATRIAS KLIMATBERÄKNING  

Vi klimatberäknar vårt produktutbud så att vi och våra kunder enkelt ska kunna se vilken klimatpåverkan respektive produkt har. Inom affärssegmentet Out of Home, som arbetar mot restaurang & storkök, erbjuder vi klimatberäknade produkter och måltider för att underlätta för våra kunder. Genom att tydligt visa vilken klimatpåverkan till exempel vår kycklingmiddagskorv med morot har jämfört med en middagskorv av fläskkött, vill vi inspirera våra kunder till att variera mellan olika proteinkällor och i längden minska sitt klimatavtryck.

 

Så här går klimatberäkningen till

För att beräkna klimatpåverkan från ett recept utgår vi från klimatpåverkan för varje ingrediens. Vi använder genomsnittliga värden för olika varutyper, till exempel fläskkött. Det finns variationer beroende på var och hur fläskköttet är producerat, men genomsnittsvärdet ger en bra jämförelse med andra livsmedel.

 

Beräkningarna baseras på ett livscykelperspektiv, vilket innebär att vi beaktar utsläpp från alla delar av produktionen. Vi tar även hänsyn till de interna faktorerna för respektive produktionsanläggning, till exempel vilket energislag som används.

 

Vi använder klimatdata från RISE Klimatdatabas version 2.3. Databasen innehåller resultat från livscykelanalyser av livsmedel.  En livscykelanalys är en ISO-standardiserad metod som innebär en analys av produktens klimatpåverkan genom hela dess livscykel. Klimatvärdena inkluderar påverkan fram till och med råvarans förädling i fabrik. Transporten från fabriken till kunden som ska tillaga varan är inte inkluderad, med undantag för importerade produkter där generella transportantaganden har lagts till.

 

Har du fler frågor kring våra klimatberäkningar? Hör gärna av dig till oss på kontakt@atria.com